sa eshte ora?

Per tema qe nuk kane kategori perkatese

Moderators: Beka Floyd, bg82, username

Post Reply
User avatar
darian
Posts: 1040
Joined: Wed Nov 05, 2008 4:50 pm
Location: .www

sa eshte ora?

Post by darian »

Qe ne kohet me te lashta njeriu eshte munduar ta ndaje diten dhe naten ne kohe te ndryshme ose me mire ne ore.Te paret qe ndane diten ne 24 pjese ishin egjiptianet e lashte.Romaket dhe greket e ndanin diten ne 12 ore dhe naten po ne 12 ore. por ora ne ate kohe nuk kishte kuptimin e sakte qe ka sot ora sipas ndarjes ne 23 meridianet qe percaktojne 24 oret. Keshtu dita kishte gjithnje 12 ore edhe pse ishte vere apo dimer, duke pasur ore me te gjata ne vere dhe me te shkurtera ne dimer (oret ditore) dhe anasjelltas per oret e nates.Per egjiptianet, babilonezet, persianet dhe greket dita fillonte ne te lindur te diellit. Per hebrejte dhe arabet (edhe ne ditet e sotme) fillon ne perendim te diellit.Megjithese me nje pasaktesi te vogel prej 11min.14sek. ne vit, Jul Qesari ne vitin 45 p.e.s vuri ne perdorim kalendarin "Julian" ku viti diellor percaktohej 365 dite 6 ore. Viti civil kishte keshtu 365 dite dhe nje here ne çdo 4 vite behet rekuperimi i 6 oreve diference duke e shtuar ne muajin e shkurtit mes dates 23 dhe 24. Ky vit pra me 366 dite quhej bisekstile sepse dyfishonte diten e 6 six (sexstus) 6 dite para se te hynte marsi ose muaji i pare i vitit ne ate kohe.

Zank1ce
Posts: 1746
Joined: Sat Oct 08, 2005 3:19 am
Location: 0290/70000

Re: sa eshte ora?

Post by Zank1ce »

12:33 i nates ..spo di a me honger buk n'ket vAkt ?

Post Reply